Bartjan tijdens boottocht

Jambu, jambu en kaaimannen

Zoals jullie vorige week hebben kunnen lezen ben ik in Rio de Janeiro aangekomen. Vanaf hier hou ik jullie op de hoogte van mijn ontdekkingstocht in dit geweldige land. Maar er moet ook gewerkt worden. Dankzij Microsoft Teams en e-mail is Nederland minder ver dan gedacht en kan ik mijn werk goed uitvoeren. Wat helpt is dat maar sprake is van 4 uur tijdsverschil.

Jambu, Jambu en Jambu

Menukaart met Jambu
Menukaart met Jambu

Ik krijg heel vaak de vraag wat is Jambu eigenlijk? Op de website staat al wat over deze bijzondere kruid beschreven. Het is juist deze kruid die zorgt voor het bijzondere “Jambu-effect” in de Cachaça de Jambu. Voor iedereen die dit nog niet heeft gedronken… Het zorgt voor een tintelend effect in de mond en op je tong. Dit kruid komt uit het Amazone gebied en maakt onderdeel uit van de keuken in de Amazone. 

Priscila nam mij mee naar een restaurant (Cantinho do Para) op een food market in Rio. Dit restaurant is gespecialiseerd in gerechten uit de Amazone. Jambu zie je veel terug. in de drank worden bloemen gebruikt en in eten kom je met namen de bladeren tegen. 

Jambu voor culinair gebruik
Jambu voor culinair gebruik

Dit is een van de gerechten die wij hebben gegeten. De groen bladeren zijn afkomstig van de Jambu en ook hier voel je de tinteling op je tong. Niet zo sterk als met Cachaça de Jambu maar voldoende om het gerecht net interessant te maken.

Priscila en ik willen Nederland kennis laten maken met Jambu maar wist je dat buiten het Amazone gebied ook Jambu nog niet zo bekend was? Het laatste decennium is Jambu aan een flinke opmars bezig in de rest van Brazilië. 

 

Snack met Jambu
Snack met Jambu

Ten slotte kun je ook gewoon een Braziliaanse snack krijgen met Jambu. Een soort grote bitterbal maar dan met een speciaal effect. Met een goed gevulde maag verlieten wij de foodhal op naar het volgende avontuur.

Kaaimannen

Priscila had het idee om vandaag een boottocht te gaan maken naar een eiland in Rio de Janeiro in Barra de Tijuca. Het was 34 graden, een strak blauwe lucht en in de zon stonden wij te wachten op onze boot. 

Bartjan tijdens boottocht
Boottocht Rio de Janeiro

Wat een geweldige stad is Rio de Janeiro. Op het ene moment rijd je rond in een drukke metropool en het volgende moment zit je in een boot midden in een jungle met mangroves en zelfs kaaimannen. Je kunt ze bijna aanraken vanuit de boot. Aangezien ik mij zeker geen Freek Vonk waan heb ik dat maar gelaten. Mocht je ooit naar Rio de Janeiro gaan sla dan dit zeker niet over. Op een eiland hebben wij genoten van een heerlijke Moqueca (traditioneel Braziliaans visgerecht) met een frisse caipirinha (cocktail) met natuurlijk Cachaça.

 

Breedsnuitkaaiman
Breedsnuitkaaiman in Rio de Janeiro

Morgen vertrekken wij met het vliegtuig naar Maceió om echt vakantie te vieren. Ik hou jullie op de hoogte van onze ontdekkingen.

Cachaça de Jambu

4 gedachten over “Jambu, jambu en kaaimannen”

  1. Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must
    say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
    Thanks, I appreciate it!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Produt Title

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages.